ОТКЪС ОТ НОВОТО ИЗДАНИЕ НА АПТА – ARCHANGEL

March 27, 2022

ОТКЪС ОТ НОВОТО ИЗДАНИЕ НА АПТА

НАЙ- РЕЗОНАНСНИ ТЕРОРИСТИЧНИ ВЪЗДЕЙСТВИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ПРЕЗ 21 ВЕК. АНАЛИЗ НА ТИПОВЕТЕ И ВИДОВЕТЕ ТЕРОРИЗЪМ

/Кратък откъс от новото издание на АПТА: “Борба с тероризма”/:
Терористичните въздействия ще бъдат представени в обратна хронология, започвайки от края на 2020 година. След всяко от тях ще изведем неговите особености: типът на ТВ, видът му и установените субекти на тероризма. В края на раздела ще направим кратък анализ.

58/58. 02.11.2020 г., Австрия, Виена

Вечерта, около 20:00 местно време, в центъра на Виена терорист открива огън по хората, седящи на терасите на кафенета и по минувачите по улици „Морцинплац“, „Залцгрис“, „Флайшмаркт“, „Бауернмаркт“ и „Грабен“. В началото терористът застрелва пред пъб на „Рупрехтсплац“ 24- годишна гражданка на Германия, която работи в този пъб като сервитьорка и учи във Виенския университет за приложни изкуства. До месния и фермерския пазари, пред ресторант за бързо хранене терористът застрелва 21 годишен жител на Корнойбург и 39 годишен австриец. В резултат на терористичната атака са пострадали 23 човека, в това число седем жени. Сред ранените е имало трима австрийци, граждани на Швейцария и Германия, босненец, словак и китаец, а така също десет австрийци, люксембургец, афганистанец, словак и трима немци. 13 човека са били закарани в болница с огнестрелни ранения. 44 годишна австрийка е починала от получените рани. Общо пет човека са загинали, двадесет и двама (в това число един полицай) са били ранени.
Особености:
Тип ТВ- терористична атака,
вид ТВ- с използване на огнестрелно оръжие;
брой субекти на тероризма: установено 1 лице;
брой загинали: 5 човека;
брой ранени: 22 човека.

57/58. 29.10.2020 г., Франция, Ница

Терористичната атака е извършена в Нотр Дам де Нис, католическа базилика, разположена на авеню Жан Медсан в централната част на Ница. Съобщава се, че терористът нееднократно е викал «Аллах Акбар», даже след като е бил ранен и задържан от полицията. В резултат на нападението са загинали две жени и един мъж. Една от жените е била намерена с прерязано гърло. Две от жертвите са били убити в църквата, а третата е починала в съседен бар след като е избягала от църквата със сериозни рани. Терористът, 21 годишният Брахим Ауиссауи, е пристигнал в края на септември 2020 година в Лампедуза от Тунис. След задължителна карантина на борда на кораб той е бил доставен на 8 октомври в Бари, Италия. Тамошната полиция му е връчила предписание, задължаващо го в срок от седем дни да напусне италианска територия. Терористът се появява в Ница седем дни преди да извърши атаката. По информация от неговото семейство в Сфакс, преди две и половина години той се е върнал към религията, след период на злоупотреба с наркотици и алкохол.
Особености:
Тип ТВ: терористична атака,
вид ТВ: с използване на хладно оръжие;
брой субекти на тероризма: установено 1 лице;
брой загинали: 3 човека;
брой ранени: не.

56/58. 19.02.2020 г., Германия, Ханау

Вечерта на 19 февруари в една от пушалните в централната част на Ханау нахълтва мъж и открива стрелба по посетителите, убивайки трима. След това се укрива, а след определено време се появява в друга пушалня, разположена в близост до първото местопрестъпление. Там терористът убива още петима човека. Още един пострадал почива след няколко часа, вследствие на получени ранявания. Трима от убитите са германски граждани (двама кюрди, един циганин), двама са граждани на Турция, един- на България и още един- на Румъния. Осмата жертва е родом от Босна и Херцеговина. Деветата жертва е с двойно гражданство: Афганистан и Германия. Няколко часа по- късно полицията съобщава, че предполагаемият убиец е намерен мъртъв в апартамента си и че редом с него е намерено тялото на 72 годишната му майка. Следователите предполагат, че след извършеното терористично нападение той е застрелял майка си, а след това се е застрелял сам. Терористът е 43- годишният Тобиас Ратен, който е притежавал официално разрешено ловно оръжие. Ратен е споделял крайно десни, неонацистки възгледи, като преди да извърши атаките е публикувал в „YouTube“ видео на английски език, което е нарекъл «персонално послание към всички американци». На 21 февруари министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер е заявил, че «престъплението в Ханау е еднозначно расистки мотивиран терористичен акт».
Особености:
Тип ТВ: терористична атака,
вид ТВ: с използване на огнестрелно оръжие;
брой субекти на тероризма: установено 1 лице;
брой загинали: 10 човека;
брой ранени: не.

55/58. 24.05.2019 — Франция, Лион

Терористичният акт е бил извършен на пешеходна улица във френския град Лион. По информация на властите, средството на тероризма е бил пакет със самоделно взривно устройство, заредено с допълнителни поразяващи елементи. Взривното устройство е било заложено и е сработило на улица „Виктор Юго“ до пекарна, във втори окръг на Лион, около 17.30 местно време. Пострадали с леки ранения са 13 човека, 11 от тях са положени в болница, сред които и едно дете. Съгласно записите на камерите за видеонаблюдение, пакетът е бил оставен от неизвестен, който е дошъл до пекарната на велосипед. Антитерористичната прокуратура на Париж е предприела следствие във връзка със случилото се.
Особености:
Тип ТВ: терористичен акт,
вид ТВ: с използване на самоделно взривно устройство;
брой субекти на тероризма: установено 1 лице;
брой загинали: не;
брой ранени: 13 човека.

54/58. 11.12.2018 — Франция, Страсбург

Терористичната атака на улица „Орфевр“ в Страсбург на 11 декември 2018 година предизвиква смъртта на петима човека, тежки ранявания на седем и по- леки ранявания на четирима. Стрелбата е фиксирана около 20:00 по местно време, недалеко от площад Клебер, където е бил организиран и провеждан коледен базар. В течение на десет минути младеж с викове «Аллах акбар» е водил прицелен огън с пистолет по минувачите. Терористът, 29 годишен мъж от алжирски произход е бил известен на службите за сигурност, но не е бил считан за екстремист. До момента не е била установена връзката му с тероризъм. Властите предполагат, че след неколкократното му пребиваване в затвора, именно там е придобил и развил у себе си радикални настроения на религиозна почва. Терористът, 29 годишен жител на Страсбург, е трябвало да бъде задържан сутринта за убийство, по други данни /за грабеж/, но полицията не го е открила у дома му. При извършения обиск, полицията е намерила гранати в дома му. При престрелка със силите на жандармерията е бил ранен, по е успял да избяга и да се укрие. Вечерта на 13 декември терористът Шериф Шекат е бил ликвидиран на улица „Лазарет“ в район Нойдорф. Престъпникът е бил въоръжен с нож и пистолет. Шекат първи е нападнал полицаите, като е бил убит от ответен огън. Никой от силите на реда не е пострадал. Съгласно данните от разследването е установено, че Шекат през цялото време се е укривал в сградата на склад. По- късно, в един от пропагандните ислямистки сайтове се е появило заявление от терористичната групировка «Ислямска държава», че Шериф Шекат е бил техен воин.
Особености:
Тип ТВ: терористична атака,
вид ТВ: с използване на хладно /нож/ и огнестрелно оръжие /пистолет/, намерени са гранати в дома му;
брой субекти на тероризма: установено 1 лице;
брой загинали: 5 човека;
брой ранени: 11 човека.