СРЕЩА- РАЗГОВОР В ДОМА НА КИРИЛИЦАТА ПРЕСЛАВ – ARCHANGEL

April 14, 2021

СРЕЩА- РАЗГОВОР В ДОМА НА КИРИЛИЦАТА ПРЕСЛАВ

На 14 април 2021 екип на Агенция “Борба с тероризма” /АБТ/ посети Двор на кирилицата, по покана на г-н Карен Алексасян- създател на уникалния и знаков за българите комплекс.

На 2 май 2015 г. в град Плиска, някогашната първа столица на Българската държава, се провежда честване на 1150-годишнината от Покръстването на българите в православната християнска вяра. Старата Базилика – първият православен християнски храм в славянския свят – посреща висши духовни и светски личности от цялата славянска общност за Божествена света литургия по случай празника. Голяма част от присъстващите се събира и на поляната в противоположния край на градчето. Ориентират се по огромния 12 метров кръст, който се издига зад висок каменен зид. На него е окачен герб със стара българска розета, обрамчена от името на Плиска и завета на Аспарух “Тук ще бъде България!” На обикновена дървена порта с обикновени букви пише: Двор на кирилицата. В деня на празника портата се отваря, за да посрещне първите посетители на един уникален не само за България, но и за света културно- исторически комплекс. Домът на кирилските букви и тяхната история е създаден от господин Карен Алексaнян. Следвайки своето желание да повиши степента на сигурност при посещение на гости в комплекса, създателят на уникалния комплекс проведе среща- разговор с нашите представители, на която бяха поставени основите на едно бъдещо сътрудничество в областта на сигурността в комплекса.

Такива бизнесмени- мислещи за обезпечаване на защитеността на притежаваните или стопанисвани от тях обекти стават все повече, а ролата на Алианс за противодействие на тероризма- “Архангел” е да им помага всячески в това направление.