ОТКЪС ОТ НОВИЯ МАТЕРИАЛ НА АПТА “БОРБА С ТЕРОРИЗМА” – ARCHANGEL

March 16, 2022

ОТКЪС ОТ НОВИЯ МАТЕРИАЛ НА АПТА “БОРБА С ТЕРОРИЗМА”

Здравейте, колеги,

Предлагаме ви малък откъс от подготвяния от АПТА материал под наименование “БОРБА С ТЕРОРИЗМА”.

Ултрадесни организации и терористи- единаци, описани в материала:

* Забележка: списъкът не включва всички ултрадесни субекти. Това е списък на УДГ и терористи- единаци, представени в този материал.

– Андерс Беринг Брайвик — норвежки терорист и десен екстремист, извършил терористичен акт и терористична атака в Норвегия, загинали общо 77 души.

– „Altermedia Deutschland“ — бивш водещ дясноекстремистки интернет-портал в Германия, на който системно са били публикувани материали с дясноекстремистка и национал- социалистическа насоченост. Забранен от властите на Германия през януари 2016 година.

– „American Vanguard“ (известна и като „Vanguard America“)- неонацистка неофашистка организация от Америка, проповядваща идеология за превъзходство на бялата раса. Основана през 2015 година. Членовете на организацията са присъствали на митинга Unite the Right („Обединявай десните“) в Шарлотсвил, щат Вирджиния, проведен през август 2017 година. Джеймс Алекс Фийлдс, човекът, отговорен за убийството един и раняването на 19 протестиращи в резултат на прегазване с автомобил, е бил забелязан на митинга заедно с членовете на организацията.

– „Atomwaffen Division“ (така също известна като Национал-социалистически орден)- УД неонацистка терористична мрежа. Организацията е създадена през 2015 година в САЩ, като през следващите години се е разпространила във Великобритания, Канада, Германия, Италия и други европейски страни. На 3 февруари 2021 година канадските власти са признали групировката за установена терористична организация и са я включили в съответния списък.

– „The Base“- неонацистка военизирана групировка, проповядваща превъзходството на бялата раса, и учебна мрежа, сформирана през 2018 година. Групировката действа в САЩ, Канада, Австралия, ЮАР и Европа. Идеологията й е насочена към създаване на бели етнически държави, като за пътища за достигане на целта си считат тероризма и насилственото сваляне на действащите правителства. Групировката се стреми да обединява в своите редици убедени екстремисти с придобити навици в терористичната дейност, които да използва за установяване на режими на насилие в реалния свят. Тя организира обучение на „оцеляващи след расовата война“ и управа „лагери на ненавист“, както и тренировъчни лагери. Разкрити са връзки на организацията с „Atomwaffen Division“ и „Feuerkrieg Division“. На 3 февруари 2021 година „The base“ е била призната за установена терористична организация в Канада, като съответно е включена в списъкът на терористичните субекти.

– „Blood & Honour“ („Кръв и чест“)- УД екстремистка групировка и неонацистка музикална продуцентска мрежа, основана във Великобритания през 1987 година. Организацията състои от бели националисти и има връзки с „Combat 18“. Забранена е в някои страни, включително в Германия, Испания, Русия и Канада. През 2019 година властите на Канада са включили „Blood & Honour“ в списъка на установени терористични субекти. („B&H-DP“) е португалското разклонение на мрежата „Blood & Honour“.

– Брентън Харисън Тарант (така също известен като „стрелецът от Крайстчърч)- австралиец, извършил ТВ в Крайстчърч през март 2019 година, убивайки 51 човека и ранявайки 40. Тарант е бил свързан с други ултрадесни субекти, включително с движението на идентитаристите „Generation Identitaire“.

– „Combat 18“ (известна така също като C18 или 318)- неонацистка терористична организация, основана през 1992 година във Великобритания и имаща връзки с подобни движения в Канада и САЩ. След нейното създаване организацията и нейната дейност са се разпространили в други страни, такива като Германия. „Combat 18 Deutschland“ е германското разклонение на организацията „Combat 18“. На 23 януари 2020 година германското Федерално министерство на вътрешните работи е обявило и въвело в действие заповед за забрана на организацията „Combat 18 Deutschland“. В заповедта са казва, че дейността на тази организация е насочена против конституционния строй и че нейните цели и дейност противоречат на наказателното законодателство и идеите за взаимно разбиране между народите.

– „Českoslovenští vojáci v záloze“ (ČsVZ, «Чехословашки войни от запаса“)- Военизирана антимигрантска, антимюсюлманска организация, първоначално основана през 2015 години като неформална и нерегистрирана групировка на бивши военни и сътрудници на службите за безопасност.

– „Generation Identitaire“- движение на идентитаристите- националистическо ултрадясно политическо движение във Франция. Групировката е била забранена във Франция през март 2021 година поради подстрекателство към дискриминация и заради разпалване на ненавист и насилие.

– „League of the South“ („Лига на Юга“) (така също Identity Evropa), преименувана в „American Identity Movement“ през март 2019 година- американска неонацистка и екстремистка организация, проповядваща превъзходството на бялата раса. Създадена през март 2016 година. Лидерите и членовете на „Identity Evropa“ са възхвалявали нацистска Германия и открито са прокарвали идеята за това, което те са наричали „нацификация на Америка“. „Identity Evropa“ се е обединила с по- масови движения на УД бели националисти и идентитаристи, като новосъздадената групировка е била особено ориентирана към колежите, разпространявайки лозунги на листовки, плакати и стикери. През ноември 2020 година лидерът на организацията е обявил за нейното разпускане и прекратяване на дейността й.

– „Misanthropic Division“ („Дивизия на Мизантропите“)- неонацистка мрежа от световен мащаб, възникнала в Украйна през 2014 година.

– „Národní a sociální fronta“ (NSF, „Национален и социален фронт“)- неонацистка организация в Чешката република, основана през 2018 година като нова неонацистка сила в Чехия.

– „National Christian Resistance Movement“ (Национално християнско съпротивително движение (НХСД)) (така също известно като „Кръстоносци“)- УД групировка в ЮАР. През декември 2020 година двама нейни членове са били осъдени на 8 години затвор по обвинения в тероризъм.

– „Национал- демократическа партия“ (НДПГ)- крайнодясна неонацистка политическа партия в Германия. На изслушване през 2016 година германският съд открито е определил и отсъдил, че НДПГ се явява неконституционна на основа на своя манифест и идеология, базирайки се при аргументацията на присъдата на „връзки с неонацизма“ и на това, че „антисемитизмът е бил структурен елемент от партийната й идеология“. Съдът, също така косвено е заявил, че на подобни партии не трябва да се предоставя държавна субсидия, както и всякакъв друг вид финансово подпомагане.

– „Национал- социалистически нелегални“- ултрадясна германска неонацистка терористична групировка, която е била разкрита през ноември 2011 година. За разлика от други терористични групировки, НСН не е поела отговорност за своите действия, въпреки, ча на организацията се приписват многочислени престъпления. През 2018 година единственият останал жив член на организацията е бил осъден на доживотен затвор.

– „Nordadler“ (така също „Северни орли“)- германска неонацистка групировка, 30 от членовете на която са декларирали своята вярност към Адолф Хитлер и са се стремили да възродят национал- социалистическата идеология. Групировката е била забранена от Германското Федерално министерство на вътрешните работи през юни 2020 година.

– „Nordfront“ или „Северно съпротивително движение“ (Nordiska motståndsrörelsen)- паннордическо неонацистко движение, основано през 2016 година. Негови структури са били създадени в Швеция, Норвегия, Финландия и Дания, а така също са установени членове и в Исландия. „Nordfront“ е била категоризирана като терористична организация заради нейните цели, състоящи в унищожение на демокрацията, наред с полувоенна дейност, създаване на тайни хранилища с оръжие и връзки със забранени терористични организации. Групировката е била забранена във Финландия през 2019 година.

– „Nordisk Styrka“ („Северноевропейска сила“)- неонацистка военизирана УД групировка в Скандинавия, членовете на която се намират в Норвегия и Швеция. Организацията е била основана през август 2019 година от членове на „Северно съпротивително движение“ след разкол на тази организация.

– „Proud Boys“ („Горди момчета“)- крайнодясна неофашистка организация, състояща само от мъже, която пропагандира политическо насилие и участва в такова, осъществявано на територията на САЩ и Канада. Организацията е била призната за установена терористична организация в Канада и включена в съответния списък.

– „QAnon“- крайнодясна мрежа, която изповядва теорията на държавен заговор, разобличаван в Интернет от анонимния лидер на организацията- лице или гтрупа лица под псевдоним „Q“.

– „Schild & Vrienden“ („Щит и приятели“)- белгийско крайнодясно младежко движение, по отношение на което се е водило разследване по повод антисемитски, антимюсюлмански и ксенофобски публикации, качвани в затворени групи във Facebook.

– „Sturmbrigade 44“ (известни така също като „Wolfsbrigade 44“)- германска неонацистка организация, основана през 2016 година и наименувана в чест на специално подразделение на СС, под командването на офицера от СС Оскар Дирлевангер. Групировката е била забранена от Германското Федерално министерство на вътрешните работи през декември 2020 година.

– „Suidlanders“ („Южняци“)- южноафриканско УД етнонационалистическо движение на християн- африканери за оцеляване, членовете на което предполагат, че в ЮАР заради „геноцида над белите“ се надига расова война или всеобща гражданска война, която някога наричат „Ухуру“ или „Нощ на дългите ножове“.

– „System Resistance Network“ (Мрежа за съпротива на системата“) (SRN)- неонацистка групировка от Великобритания, по- рано известна като „Vanguard Britannia“, британското отделение на американската ултраконсервативна неонацистка организация „Vanguard America“. Бившите членове на SRN са заподозрени в причасност към създаването на „Sonnenkrieg Division“ („Дивизия на слънчевата война“), разклонение на американската неонацистка терористична организация „Atomwaffen Division“.

– „Weisse Wölfe Terrorcrew“ („Терористична команда на белите вълци“)- УД екстремистка групировка от Германия, членовете на която са от различни провинции на цяла Германия и включват неонацисти и бивши скинхед. Групировката е била забранена от Федералното министерство на вътрешните работи на Германия през март 2016 година, с мотиви, че дейността й е насочена против конституционния строй, а целите и дейността й противоречат на наказателното законодателство.